Как да се грижим правилно за любимите си обувки?

Aко се научим как да се отнасяме към любимите си вещи, няма да се налага постоянно да инвестираме в замяната им с нови.

Това важи с пълна сила за любимите чифтове обувки, на които се пада отговорността да издържат на ежедневния сблъсък със земята и климатичните условия. Ще припомним някои от задължителните грижи, които трябва да се полагат за обувките, ако искате да удължите живота им и запазите „фасона” им.

Не носете един и същи чифт всеки божи ден

Никой не казва, че се очаква да имате по един чифт обувки за всеки ден от седмицата, но дори и с два чифта можете да опитате да разредите носенето им. Постоянното носене бързо изтърква подметката и съсипва токчетата. Обувките имат нужда от поне 24-часова почивка, за да се проветрят добре.   

 

Пазете токчетата

Откажете се от навика да карате кола с най-хубавите си обувки, както и да прекарвате с тях по цели бурни нощи по клубовете в непрестанни танци и неволно настъпване с хората около вас.

Когато знаете, че ви предстои парти вечер, в която ще се поизпотите от танци, гледайте да не излизате с най-красивите си обувки. Трябват им точно две-три подобни мероприятия и можете да ги бракувате.

Сушете ги

Закон! Независимо дали е зима, есен или пролет! Винаги ги оставяйте на проветриво или топло място, където да могат да изсъхнат. Това важи особено за кожените обувки. И никога не ги обувайте докато са още влажни, защото това освен че ще разтегне и съсипе кожата, ще ги омирише доста неприятно.

Полирайте ги

Независимо дали са на краката ви или са на почивка в шкафа с обувки, винаги ги полирайте с предназначената за целта гъба. Така ще запазят блясъка и красивия си вид за по-дълго.

Обущарят – най-добрият приятел на обувките

При най-малката повреда занесете обувките си на поправка. Колкото по-рано елиминирате проблем с подметката, тока или нещо друго, толкова по-здрави и добре изглеждащи ще останат. Казваме го от личен опит, защото сме съсипвали не един чифт с високи токове. Сменяйте капачките колкото пъти се наложи и не ги дочаквайте докато съвсем се изтъркат.

Боята е задължителна

Кожените ви обувки са обречени на избеляване, протриване и липса на всякакъв блясък, ако съвсем редовно и отговорно не ги боядисвате. Обработвайте обувките със специализирани пасти и кремове само след напълното им подсушаване. Използвайте само изпитани средства за грижа за обувките и само такива, които подхождат на материала, от който са направени. Излишните експерименти само ще навредят!

Почиствайте ги всяка вечер Какво правите всяка вечер преди да си легнете – почиствате грима и лицето си, нали? От това имат нужда и обувките ви. Почиствайте ги с кърпа или четка веднага щом си влезете вкъщи. Обувките от текстил избършете леко с влажна кърпа, напоена в топъл сапунен разтвор.

Запазете формата им

За да не губят формата и красивия си вид, слагайте в обувките си дървени или картонени форми. Ако нямате под ръка, можете да напъхате в тях хартия.

IИзточник: woman.bg